Lasse Stefanz frontfigur Olle Jönsson ger ut självbiografi

”Rösten speglar själen” ges ut av Bokfabriken hösten 2024. Olle Jönsson har berättat sin historia för journalisten Mats Olsson, som tidigare skrivit bland annat ”Jag är fotboll” med Zlatan Ibrahimovic (2019).

– Jag har länge tänkt att det hade varit roligt att ge ut en bok och berätta om hela mitt liv. Och då har jag samtidigt tänkt att Mats är den som kan få mig att öppna mig. Nu blir det verklighet, säger Olle Jönsson.

Från trummande på den ensamstående mammans grytlock – till frontfigur i Sveriges största dansband. Olle Jönsson var bara 12 år när han gick med i det som skulle bli Lasse Stefanz.

För första gången berättar den folkkära sångaren, trummisen och dansbandsstjärnan hela sin historia. Om uppväxten, karriären, motgångarna, sjukdomarna och konflikterna.

– Jag är fascinerad av den klassresa som Olle gjort i svenskt nöjesliv. Från den dansbandskultur som folk ofta såg ned på till att plötsligt dyka upp och hyllas i både ”Pä spåret” och ”Så mycket bättre”, säger Mats Olsson.

”Rösten speglar själen” är en öppenhjärtig biografi där Olle berättar om sin tuffa uppväxt utan pappa, rädslan att aldrig anses fin nog, ångesten inför att sjunga in låtar, de musikaliska referenserna, konflikterna och de livslånga vänskaper inom Lasse Stefanz. 
Och mycket mer.

– Det har många gånger förbluffat mig hur stor dansbandsmusiken är i Sverige. Och än mer hur åsidosatt den alltid varit i finrum och offentlighet. Vi är mycket stolta över att få ge ut berättelsen om en av de allra mest folkkära dansbandsartisterna, Olle Jönsson. Hans historia är både berörande, fascinerande och underhållande, säger Jakob Nilsson, förläggare på Bokfabriken.

OLLE JÖNSSON är artist och frontfigur i Lasse Stefanz, ett av landets största och mest folkkära dansband. Bandet har sedan starten 1967 spelat in över 60 studio- och samlingsalbum, varav flera har sålt platina eller dubbelplatina. Han är född 1955 i Kristianstad där han fortfarande bor.

MATS OLSSON skriver sedan många år om bland annat sport och musik för Expressen och fick Stora journalistpriset 2002. Han har skrivit flera böcker bland annat Zlatan Ibrahimovics ”Jag är fotboll” (2018). Han är född 1949 i Malmö och efter flera år i New York är han numera bosatt i Stockholm.