Årets bok-vinnaren ger ut ny bok på Bokfabriken

I fredags tog hon emot Årets Bok-statyetten på Bokmässan för debuten Folk som sår i snö. Nu kan vi äntligen berätta att Tina Harnesk ger ut sin nästa bok, Mödramärg, på Bokfabriken!

– Jag brukade tro att jag hade ett gott ordförråd, men för att uttrycka hur det här känns räcker ingen av dem jag kan till! Jag är så oändligt lycklig och tacksam för varenda läsning, varenda omdöme och för varenda röst som bidragit till att folkets pris hamnade hos folket som sår i snö. Från hjärtat tack!, säger Tina Harnesk om Årets Bok-vinsten.

Petra Nuhma, ansvarig Årets Bok, säger följande om vinsten:

– Återigen är det en debutant som folket tagit till sina hjärtan och röstat fram som Årets Bok. Det känns otroligt roligt att se engagemanget kring priset år efter år och att ännu en gång få vara med och lyfta fram en ny fantastisk författare och berättelse till läsarna.

Jakob Nilsson, förläggare på Bokfabriken, ser fram emot att fortsätta arbetet med Tina Harnesk.

– Jag kommer alltid att minnas den där kvällen när jag fick ett kapitel av det som skulle bli Folk som sår i snö. Pulsen steg och tankarna naglades fast i världen jag blott fått glimta in i. En upplevelse jag trodde hörde barndomen till, som inte längre var möjlig efter ett yrkesliv ”i böckernas tjänst’” 

Att därifrån sedan få sparka in hela dörren till den där världen och se den växa, sedermera nå läsare och lyssnare, i Sverige och nu successivt i flera andra länder, har varit en ära och en njutning i varenda sekund. Nu är Folk som sår i snö Årets Bok och Tina Harnesk en litterär stjärna vars ljuskraft aldrig kommer att slockna, säger han.

Tina Harnesk representeras av Kaisa Palo på Ahlander Agency och Folk som sår i snö är såld till flera länder.

– När jag läste Folk som sår i snö första gången golvades jag av Tina Harnesks säregna litterära röst, hennes underbara persongalleri och hur hon så sömlöst rörde sig mellan humor och svärta. Med denna magiska debut charmade hon inte bara de svenska läsarna, utan även förläggare världen över. I skrivande stund är boken på väg att publiceras på femton internationella marknader och att den nu röstats fram till Årets Bok är bara ytterligare bevis på styrkan i den här berättelsen, och vilken naturkraft till författare Tina Harnesk är, säger Kaisa Palo.

Utgivning för nästa bok är planerad till hösten 2024.

Mödramärg får vi följa tre kvinnoöden i tre tidsåldrar. I fokus står såväl mödraskap som exploateringen av Sápmi.

Det nutida gruvhotet i Mödramärg är fiktivt, men just nu pågår ett flertal liknande processer runt om i Sápmi där samer och naturskyddsorganisationer slåss för att freda markerna. 

Berättat med Tina Harnesks varma unika språkglädje som känns igen från debuten.

– Det är en helt annan berättelse än Folk som sår i snö, men att Mödramärg är i samma stil är nog svårt att undvika då de har samma ursprung. I Mödramärgfördjupar jag mig i en annan del av den samiska historien, och min egen lulesamiska släkts öden. Det känns naturligt och roligt att även med denna bok arbeta med samma briljanta team!, säger Tina Harnesk om Mödramärg.