Tina Harnesk kan vinna Årets bok

Romandebutanten Tina Harnesk kan vinna Årets bok för Folk som sår i snö. Boken är en av tolv nominerade.Röstningsperioden äger rum 2 maj – 3 september 2023. Det går att rösta på sin favoritbok en gång om dagen på www.aretsbok.se. På webbplatsen finns också juryns motiveringar till nomineringarna.

Vinnaren tillkännages och belönas på prisutdelningen på Bokmässan i Göteborg den 29 september.

“I fjol arbetade jag på biblioteket med att samla in och ställa fram de nominerade titlarna till Årets Bok. Prick ett år senare jobbar jag på att förstå vidden av att min bok är en av de nominerade för 2022! Antingen har jag tittat för djupt i boklimsburken eller så har livet överraskat på det mest fantastiska vis” säger Tina Harnesk.

Folk som sår i snö är en vindlande historia om livet och döden i dagens samiska Sverige.

“Det här är så otroligt välförtjänt. Tina Harnesk visar med Folk som sår i snö upp en förmåga att kunna få en som läsare både att skratta högt och få tårar i ögonen – ibland i en och samma mening. Det är svårt att tro att det är hennes debut och hennes framtida författarskap ska bli otroligt spännande att följa” säger Jakob Nilsson, förläggare på Bokfabriken.

Tina Harnesk (född 1984) arbetar till vardags som biblioteksassistent och bor på ett berg utanför Arvidsjaur med sin man och barn. Hon är uppvuxen i Jokkmokk.

Juryns motivering: “Samiska Máriddja tänker inte berätta för en kotte om sin dödsdom, allra minst sin man. Samtidigt flyttar Kaj till Norrbotten där han söker svaret på hemligheten som hans mor tog med sig i graven … Med en alldeles egen ton – kärv, rolig, sorglig, vacker – och med en 85-årig hjältinna att älska!“