Äntligen, NYBÖRJARTUR LIVET UT!

Bokfabriken ger ut boken om Bob Hund: NYBÖRJARTUR LIVET UT!

För första gången berättar hela Bob Hund om 4 decennier i Sverige. Med små medel och alldeles för höga ambitioner har gruppen fått resa genom Sverige, endast för att se landet gå från 1990-talets naiva popkulturella uppvaknade till 2020-talets dygnet runt uppkopplade sömnsvårigheter. Efter drygt 30 år tar orkestern för första gången en unik titt i backspegeln tillsammans. Ty utan backspegel blir det svårt att fortsätta köra i full fart framåt.

Bob Hund bildades under oklara former en natt i Stockholm 1991. Sedan dess har orkestern gjort drygt 700 konserter från slott till koja, släppt c:a 15 album, 6 ep:s och mer än 2 tjog singlar. Varje årtionde behandlas detaljerat. Alla viktiga moment i orkesterns historia sätts under lupp. Lagret av tragikomiska anekdoter inventeras noggrant och varje medlem får komma till tals och försöker verkligen, verkligen, verkligen, minutiöst minnas de helt avgörande konserterna, albumen och favoritlåtarna. Resultatet blir spretigt, precis som musiken. Ibland har orkestern varit totalt vilse i samtidens Sverige. I andra sammanhang har Bob Hunds musik varit det enda både de själva och lyssnarna verkligen vågat lita på. Under tiden har hela världen blivit lite, lite mer som en Bob Hund-text, vilt pendlande mellan overkligt och verkligt, självförakt och hybris, ilska och humor, sorg och glädje, förtvivlan och hopp.

– Men det är inte vårt fel, vi gör alltid vårt bästa, säger Bob Hund.

Boken Nybörjartur livet ut är formgiven av Martin Kann, berättad för journalisten Jakob Nilsson och ges ut på förlaget Bokfabriken.

Foto: Henry Moore Selder