Fem biografier du inte får missa!

Det är få saker jag älskar lika mycket som en välskriven och intressant biografi. Det kan vara fascinerande, intressant, upplysande och rent av spännande att läsa om starka livsöden och härliga levnadsporträtt. Har här jag valt fem av mina absoluta favoriter inom genren biografier. De har alla berört och utvecklat mig på ett eller annat sätt.

Inte som andra döttrar (Deborah Spungen, Prisma förlag, 1983)

Den allra första biografin jag läste var Inte som andra döttrar. Sedan dess jag läst den på nytt otaliga gånger. Deborah Spungen berättar om sin dotter Nancy som aldrig riktigt fick en chans i livet. Hon hittades knivhuggen till döds blott tjugo år gammal i New York 1978. Hennes dåvarande pojkvän, musikern Sid Vicious, anklagades för mordet men avled några månader senare av en överdos. Nancys mamma beskriver på ett gripande, men förstående sätt hennes liv och hur de gjorde allt för att rädda livet på en dotter som verkligen inte var som alla andra döttrar.

Hela svenska folkets Loffe. En biografi över Janne Carlsson (Mikael Jansson, Bokfabriken, 2022)

Janne ”Loffe” Carlsson var en man som jag verkligen älskade! Rolig, smart, driven och en underbar skådespelare och en fantastiskt begåvad trummis! Den här biografin innehåller allt som jag gillar: tillbakablickar, roliga anekdoter men också en stor dos allvar. Biografin var tänkt att ges ut innan Janne gick bort då den till stor del är baserad på intervjuer som författaren gjorde med honom, men tyvärr avled Janne innan boken hann färdigställas. Boken innehåller känslosam men samtidigt upplyftande läsning om en av våra absolut största underhållare. Har ni missat Jannes medverkan i Stjärnorna på slottet så leta upp det avsnittet! Avsnittet där han ska arrangera ett quiz, som är allt annat än förberett – jag har aldrig skrattat så mycket.

Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan (Kathinka Lindhe, Ekström & Garay, 2020)

Det här är en historia som har intresserat mig länge. Jag vet inte i hur många år? Många känner nog till historien om Sixten och Elvira och vad som hände den där dagen i Tåsinge 1889. Elvira var den framgångsrika lindanserskan som föll för Sixten, en löjtnant som älskade att slösa pengar och som var allt annat än nöjd med sin tillvaro. Han drog Elvira med sig i fallet, vilket resulterade i att han först sköt ihjäl Elvira och sedan sig själv. Boken är författat av Sixtens barnbarnbarns Kathinka som här delar med sig av tidigare outgivna brev och annat och som belyser Sixtens uppväxt och hans besatthet av Elvira. Deras relation har kallats för århundradets kärlekssaga. Jag kan efter att ha läst boken bara konstatera att så var inte fallet, utan detta är i stället århundradets tragedi.

Allt det vackra (Hunter Biden, Bokförlaget Polaris, 2021)

Det här en biografi som verkligen känns i hjärtat. Här skriver Hunter Biden (son till Joe Biden) om hur han som tvååring blev svårt skadad i en bilolycka, en olycka där hans mamma och syster omkom. För sju år sedan avled hans bror och stora förebild i hjärncancer. Allt det vackra är sorglig och mycket tragisk läsning men här ryms också en stor dos hoppfullhet. Fantastisk läsning som berör på djupet.

En bastu i Umbrien (Tomas Bacoccoli, Kaunitz-Olsson, 2021)

Detta var en biografi som verkligen överraskade mig! Tillsammans med sin familj bröt Tomas Bacoccoli upp från livet på Lidingö för att i stället hamna på en vingård i Italien. Allt för sin pappas skull, en pappa som började bli påtagligt sjuk. Det är en rörande, rolig, överraskande men framför allt ömsint berättat biografi om att bryta upp och att våga något nytt och oväntat. Tomas beskriver sin inte helt okomplicerade relation till sin far. En far som kanske inte gjorde allt för sin son, men som alltid ville väl, fast på sitt sätt. Välskrivet och rörande.

Skriven av Frida Strömvall.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Missa inte Fridas första blogginlägg om biografier du måste läsa! Du hittar det här: https://www.bokfabriken.se/fem-biografier-du-inte-far-missa/ […]

Comments are closed.