Menu

Om du vågar

Megan Abbott

”Megan Abbott är en av vår tids få väsentliga deckarförfattare.”
— Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

”... Megan Abbotts rakbladsvassa språk gör det outhärdligt spännande från början, och snart utspelar sig ett fruktansvärt triangeldrama mellan två flickor och deras nya tränare. Det är en psykologisk thriller mer än något annat, och frågan är om mordet är det värsta som händer."
— Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Om du vågar är Megans Abbotts första bok på svenska. Det är författarens sjätte roman och hennes stora, internationella genombrott. Recensenter och författare över hela världen hyllar hennes skärpa och perfekta tonträff när hon skildrar de mörka stråken i tonårstjejers liv.

Addy Hanlon har alltid varit Beth Cassidys bästa vän. Beth är den som bestämmer och Addy ser till att det blir som Beth vill. Så har det varit genom hela high school och nu är tjejerna högst upp i skolans hierarki: de är seniorer och styr över skolans lag i cheerleading. Tjejerna i laget följer deras minsta vink – ända tills den nya tränaren kommer till skolan.

Tränaren Colette French är kylig, krävande och står med en fot i tjejernas vardag och med den andra i en vuxenvärld som är precis utom deras räckhåll. Addy kan inte låta bli att fascineras av henne, men Beth håller sig på sin kant. Sakta och metodiskt intrigerar hon för att återigen bli nummer ett - både i laget och för bästa vännen Addy. 

Ett självmord leder till en polisutredning av den nya tränaren. När den första chocken har lagt sig, försöker Addy ta reda på sanningen bakom det påstådda självmordet. Snart inser hon att gränsen mellan kärlek och lojalitet är både svår och farlig.

OM DU VÅGAR är en rå och insiktsfull skildring av vänskap, maktspel och kärlek. Med en skarpt öga och ett fantastiskt språk visar Megan Abbott hur livet verkligen kan stå på spel under några utsatta ungdomsår. Paralleller har dragits till Chuck Palahniuks Fight Club och Donna Tartts Den hemliga historien. Översättare är Ylva Stålmarck som bl.a. översatt John Greens senaste romaner till svenska.

 

Sagt av författare om Megan Abbotts böcker

"Megan Abbott är en av mina absoluta favoritförfattare"  Mats Strandberg

"Om du vågar är inte någon traditionell thriller utan en kraftfull påminnelse om att en flickas inre kan vara en mycket skrämmande plats. Gillian Flynn

"Megan Abbott fångar essensen av att vara tretton – magin, intensiteten, den tjuriga kraften och den fruktansvärda sårbarheten – och väver in den i en historia som är hård, skoningslös och omöjlig att lägga ifrån sig. Tana French

"Abbott är expert på att uppdaga sanningar som vi helt felaktigt trodde att vi redan kände till, och hon gör det med en prosa som är både elegant och förhäxande."  Daniel Woodrell


ISBN: 978-91-87301-37-7, översättning: Ylva Stålmarck, omslag: Brahme Ark & Form

Ges även ut som ljudbok. Uppläsare: Viktoria Flodström

 

 

BOKFABRIKEN

Nordenskiöldsgatan 19
SE-211 19 Malmö

Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.